Felhívás

Régi Várad blog "Fotók,képeslapok a régi Váradról" Facebook album fotóit használja fel forrás megjelöléssel.Írja meg véleményét a facebook.com-ra,vagy az egyvaradi@gmail.com -ra !
Sok román ajkú váradi szeretné olvasni a szöveget az anyanyelvén,mely részben elérhetővé válik' '

Köszönet mindenkinek '


2018. február 18., vasárnap

Épített örökségünk

Andrényi-ház 
Andrényi-ház

"A Nagyvásártér északi oldalán áll az egykoron monarchia-hírű (nem túlzás ezt állítani) Andrényi Károly és fiai cég vaskereskedése.A céget Aradon alapította 1836-ban az Andrényi család egyik tagja, Andrényi Károly.Nagyváradon Andrényi Lajos alapította meg a fiókot 1875-ben. Az alapítás után a Zöldfa utcán volt az üzlet, de amikor már a forgalom annyira megnőtt, hogy kinőtték a második üzletet is ebben az utcában, Andrényi Lajos megvásárolt egy házat a Nagyvásártéren, amit lebontatott, és id. Rimanóczy Kálmánnal megépíttette a ma is álló, emeletes üzletházat." - írja Farkas László a Reggeli Újságban. 
Az üzlet az államosítás után is megtartotta profilját, és a környék legnagyobb és legnépszerűbb ilyen jellegű üzlete volt, még a kommunista rendszer „tudományos alapú” áruhiányos idejében is. Az 1990-es rendszerváltás óta az épület állaga egyre romlik, a tulajdonképpeni hatalmas üzlet évek óta üresen, kihasználatlanul áll."
Forrás : reggeliujsag.ro

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése