Felhívás

Régi Várad blog "Fotók,képeslapok a régi Váradról" Facebook album fotóit használja fel forrás megjelöléssel.Írja meg véleményét a facebook.com-ra,vagy az egyvaradi@gmail.com -ra !
Sok román ajkú váradi szeretné olvasni a szöveget az anyanyelvén,mely részben elérhetővé válik' '

Köszönet mindenkinek '


2017. július 11., kedd

Kossuth Rádió : Nagyvárad, Ady és a Holnap városa

A Kossuth Rádióban Nagyvárad, Ady és a Holnap városa címmel hallgathatunk több részes adást.Hallgassa meg most '

Nagyvárad, Ady és a Holnap városa 1.rész

"Kevesen tudják, hogy Nagyvárad a XX. század elején páratlan fejlődést produkált. Budapest, Zágráb és Pozsony után a régi Magyarország legpolgáriasultabb városa volt, amely magát legszívesebben Párizshoz mérte. Először a régi Kossuth utcán sétálunk végig. Megmutatjuk a zsinagógát éppen úgy, mint a Fekete Sas passzázsos palotájának domborművein a díszmagyarba öltözött párokat, a fő tér szecessziós palotáit. Még az is kiderül, milyen volt egy igazi úri muri. Sétánkat a hajdani Szent László téren fejezzük be, amelynek minden szobra – vagy ezek hiánya – a hányatott történelemről mesél. Folytatás két hét múlva, amikor a Holnap költőivel kávéházi és színházi negyedbe látogatunk, és megnézzük, maradt a emléke a híres Ady-Léda szerelemnek." 

Hallgassa meg az első részt a mediaklikk.hu-n. 

Fotók a mediaklikk.hu-n 

  

 

 

 

 

Nagyvárad, Ady és a Holnap városa - 2. rész 

"Folytatjuk sétánkat a XX. század eleji Nagyvárad pezsgő világában. Megnézzük a hajdani színházi és mulatónegyedet. Hol volt az EMKE, Ady törzshelye? S merre Lédáé, a Royal? És hogy ismerkedtek ők ott össze, milyen volt a szerelmi háromszög, amire az egész város figyelt? Megnézzük a színházat, ami a Vígszínház kisebb, de gyönyörű mása. Innen indult Kabos Gyula, Dajka Margit, Gózon Gyula és sok-sok híresség pályája, itt epekedett – hiába – az örök Anna kegyeiért Juhász Gyula. S a kávéházi asztalokon mennyi fantasztikus újságcikk született! Emberek és eszmék feszültek itt egymásnak – de az ellentétes térfélen játszók is tisztelték a másikat. Milyen volt a sajátos váradi identitás, amit erősítettek az itteni termékek: a lótuszlikőr, a Johanna szappan és száz más dolog? Milyen volt Nagyvárad, a Holnap városa, s mi maradt belőle? Már csak az emlékekben él vagy van jövője is?" 

Hallgassa meg a második részt a mediaklikk.hu-n. 

Fotók a médiaklikk.hu-n 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése