Felhívás

Régi Várad blog "Fotók,képeslapok a régi Váradról" Facebook album fotóit használja fel forrás megjelöléssel.Írja meg véleményét a facebook.com-ra,vagy az egyvaradi@gmail.com -ra !
Sok román ajkú váradi szeretné olvasni a szöveget az anyanyelvén,mely részben elérhetővé válik' '

Köszönet mindenkinek '


2017. július 17., hétfő

Mi köze édesanyámnak a Japport cukrászdához?

A régi Várad képéhez tartozott az egykori Japport cukrászda,mely egyik leghíresebb volt Nagyváradon,sőt Erdélyben és Partiumban.Mi köze édesanyámnak a Japport cukrászdához?Nem sok,de számomra nagyon fontos szerepe volt,ha jó voltam,elvitt a cukrászdába.Gyerekként egy nagy élmény volt a Japport cukrászdában fagyit enni.Másoknak is lehet hasonló élményeik lehetnek ...

A Japport cukrászda történetét Farkas László cikkében olvashatjuk :
 
"Japport Viktor régi patrícius család ivadéka. Karánsebesen látta meg a napvilágot, 1888-ban. Iskoláit szülővárosában végezte. Később idekerült városunkba és többé már el sem akarta hagyni Nagyváradot. Gyakran hangoztatta, hogy ez a mindig nyugat felé orientálódó város úgy megfogta, hogy többé nem akarja elereszteni, ő maga pedig ki akarja venni részét ebből a nagyra törő iparkodásból. Fiatal korában lépett a cukrászi pályára és megtanulta a mesterség minden titkát. Az önállóvá válásig törhetetlen munkabírással dolgozott és igyekezett nevet szerezni a szakmában. Az első világháborút szinte az első naptól az utolsóig végigharcolta. Páratlan kitartás jellemezte a fronton eltöltött időkben és későbbi életében, munkája során is. Csak a becsületes munkát és a kitartó szorgalmat ismerte el mérvadónak akkor is, amikor megnyitotta cukrászdáját. Az vezérelte, hogy olyan színvonalon szolgálja vendégei igényeit, kényelmét, amiben senki nem talál kivetni valót. A munkában és a sikerben méltó társai voltak Viktornak. Neje Japport Mária, született Buday és leányuk Japport Manyika vállvetve dolgoztak a népszerű üzletben. A fontos városi és vármegyei eseményekre is ők szállították a cukrászati termékeket. A Japport család nagy népszerűségnek  örvendett a városban, a cukrászda hírneve pedig olyan hatalmas volt, hogy a lakosság egy részének, a mai napig tudatában maradt a név. Dacára annak, hogy a helyiséget átnevezték, már régen nem cukrászda, de két régi váradi, még mindig a Japport előtt találkozik, ha találkozik…" 
 

Nagyvárad Szent László Városa fényképe. 
A képen a Japport cukrászda ... 
Forrás : Nagyvárad Szent László Városa Facebook 


volt Japport cukrászda terasza 

Volt Japport cukrászda terasza 

Forrás : network.hu  

 

A váradi Japport cukrászda.Festette : Aggod István.Forrás : magyarvagyok.hu

 

 Történetek a cukrászdáról :


"Nagy kár, hogy jó nevű cukrászdájuk híre nem tudott vetélkedni a nagyváradi Japport (Viktor) Erdélyszerte neves „édesség birodalmával”. De nem álltak messze tőle, és eleink becsülték szakmai tudásukat. Váradi barátaim szerint a Japportban olyan remek suhajdát szolgáltak fel, hogy sokan azt hitték, erdélyi csemegéről van szó. De itt is tudták, kié a szabadalom, noha az eredeti receptet magával vitte a sírba szegedi kidolgozója és névadója."

Forrás : vitalap.hu 

"A kedves rokon törzshelyén, a Japport cukrászdában szeretett ebéd előtt elüldögélni egy schwartz és egy konyak mellett. Írók, művészek és az úri közönség találkozóhelye volt az akkor elegáns, különös légkört lehelő cukrászda. A Bazárépület sarkán állott, szemben az Orsolya-zárdával s bejárata a Fő utcára nyílt."

Forrás : 7torony.hu 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése